Over ons

Firgun Ensemble

Het Firgun Ensemble is een ensemble bestaande uit Emile Souvagie (klarinet), Ludovic Bataillie (viool), Ciska Vandelanotte (viool), Jasmien Van Hauthem (altviool) en Karin Broeckhove Ibarra (cello). Ze specialiseren zich in het repertoire dat geschreven is voor klarinet en strijkkwartet. Het ensemble is ontstaan in het voorjaar van 2017 uit studenten, maar vooral ook vrienden van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. Na intensieve coaching bij onder meer Guy Danel (Malibran Quartet), Tony Nys  (Malibran Quartet), Erik Schumann (Schumann Quartet), Wouter Vossen (Storioni Trio), Karel Steylaerts (Trio Fenix) en Nicola Boud specialiseren ze zich momenteel aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) te Amsterdam. In januari 2018 schreven ze de eerste prijs van het Storioni Willem Twee Concours op hun naam, samen met de publieksprijs. Als bekroning hiervoor werd het Firgun Ensemble uitgenodigd door NPO Radio 4 om hun radiodebuut te maken vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ze werden sindsdien een graag gezien gast op tal van internationale podia.  Zo traden ze reeds op tijdens het prestigieuze Grachtenfestival in Amsterdam, het Arte Amanti Festival en de NJO Muziekzomer. Ze speelden recitals in Muziekgebouw Eindhoven, de Toonzaal 's Hertogenbosch, Podium Klassiek Eindhoven, De Singel in Antwerpen en het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Verder waren ze reeds te horen op Klara, Musiq'3 en NPO Radio 4. Het Firgun Ensemble is verbonden aan de Nederlandse organistie Kusnt in de Kamer, waar ze tientallen concerten spelen in verschillende unieke huiskamers in Nederland. 


'Firgun' is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’.

Emile Souvagie

Klarinet


Emile Souvagie (°1999) begon klarinet te spelen aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst bij Angélique Steenhaut. Hij rondde zijn middelbare studies af aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut bij Greet Severens. In 2019 behaalde hij zijn bachelordiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel met grote onderscheiding in de klas van Benjamin Dieltjens. Daarna studeerde hij voor een jaar aan de Kungliga Musikhögskolan in Stockholm bij Hermann Stefánsson. Momenteel combineert hij zijn masterstudie klarinet met een ingekorte bachelor historische klarinet. Hij was reeds winnaar van de ‘BeNeLux Clarinet Competition 2014 Gent’ in zijn categorie en finalist van de ‘Young Belgian Talent-wedstrijd 2015’ in Bozar. Masterclasses volgde hij over heel Europa bij o.a. Andreas Sundén, Harri Mäki, Charles Neidich, Christian Stene, John Kruse, Yehuda Gilad, Patrick Messina en Philippe Berrod. Emile deed reeds orkestervaring op bij het Antwerp Symphony Orchestra, Lumen Symphonicum, Frascati Symphonic en op historische klarinetten bij Capriola Di Gioia. In 2020 werd hij geselecteerd als eerste klarinettist voor het Nationaal Jeugdorkest (NJO). In kamermuziekverband werd hij met zijn Trio de Staël (klarinet-cello-piano) uitgenodigd om het Koninklijk Conservatorium van Brussel te vertegenwoordigen op de ‘European Chamber Music Academy 2019’ in Leipzig. Verder is hij stichtend lid van het Firgun Ensemble. Met deze kamermuziekgroep (klarinet en strijkkwartet) werd Emile de winnaar van de eerste prijs en de publieksprijs op het ‘Storioni Willem Twee Concours 2018’ in ’s Hertogenbosch. Dit gaf hen de kans een opname voor NPO Radio 4 te maken, live vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ze vervolmaken zich verder aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA).


Ludovic Bataillie

Viool


Ludovic Bataillie (°29-07-1995) begon op 4-jarige leeftijd met viool te spelen. Zijn eerste lessen kreeg hij aan de academie voor Podiumkunsten in Gent bij Anne Pas. Daar studeerde hij af in 2013 met grootste onderscheiding. Vervolgens studeerde hij aan het conservatorium van Antwerpen bij Guido De Neve. In 2018 behaalde hij zijn masterdiploma met grote onderscheiding. Ludovic volgde reeds verschillende masterclasses bij o.a. Julia Fischer, Pavel Vernikov, Sergey Ostrovsky, Jan Talich, Ning Kam en Alexei Moshkov. Met succes nam Ludovic deel aan verschillende competities: In 2008 werd hij met zijn broer en pianist Florestan Bataillie laureaat van Music Live en kon zo een concertreis ondernemen in Zagreb (Kroatië). In 2010 won hij de eerste prijs tijdens de Vlamo wedstrijd en in 2013 werd hij laureaat van de Belfius wedstrijd. In  2018 won hij met het Firgun ensemble de eerste prijs én de publieksprijs tijdens het Storioni Willem Twee Concours in Nederland en in 2020 won hij met het Desguin kwartet de Supernova competitie, georganiseerd door Klara en diverse partners. Naast de hoofdprijs wonnen ze ook de publieksprijs. Als kamermuzikant is Ludovic verbonden aan drie ensembles. Hij is de eerste violist van het Firgun Ensemble, met zijn broer Florestan vormt hij het duo Adelfoi, en als tweede violist speelt hij in het Desguin strijkkwartet. Als orkestmuzikant deed Ludovic ervaring op bij het Nationaal Jeugdorkest Nederland en het Ataneres ensemble. Hij is vast lid van het Euregio Kamerorkest en La Passione. Ciska Vandelanotte

Viool

 

Ciska Vandelanotte (°1995) begon via de Suzuki methode viool te spelen op 10-jarige leeftijd bij Marijke van Riel. Vervolgens volgde ze les bij Filip Suys aan de muziekschool van Gentbrugge en als voorbereidingsjaar op het conservatorium volgde ze een jaar privéles bij Jolente De Maeyer. Ciska behaalde haar bachelor diploma in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Tatiana Samouil en haar Master dipoma in de Muziek in het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Yossif Ivanov. Ze vervolmaakt haar studies voor de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) die ze volgt aan het KISP te Gent. Ze volgde reeds masterclasses bij Alexei Moshkov, Eric Sluys, Frédéric d'Ursel en Marina Chiche. Ciska werd tijdens haar studies geselecteerd als academist van het Nationaal Orkest van België en het Antwerp Symphony Orchestra. In deze orkesten en het Residentie Orkest in Den Haag werkt ze als freelance vervanger. Verder is ze vast lid bij het orkest Casco Phil en bij het Euregio Kamerorkest. Ze speelde tot vorig jaar in het strijkersensemble Young Belgian Strings waarmee ze met grote solisten kon samenspelen zoals Lorenzo Gatto, Julien Libeer, Camille Thomas, Marie Hallynck en Jef Neve.  Naast het orkestwerk engageert ze zich ook voor 2 kamermuziekgroepen. Met Another String Quartet speelde ze samen met Tourist LeMC voor een uitverkochte Lotto Arena en Paradiso Amsterdam, tourde ze met de theatervoorstelling 'Aangenaam ik ben Ish' met Ish Aït Hamou en werkte ze reeds in de studio met Bazart en Ivy Falls. Ciska is ook violist bij het Firgun Ensemble waarmee ze de eerste prijs wonnen tijdens het Storioni Willem II concours 2018 in Nederland. Ciska bespeelt een viool gebouwd door de Belgische luthier Thomas Meuwissen. Dit instrument heeft ze in bruikleen van een anonieme mecenas. Jasmien Van Hauthem

Altviool


Jasmien Van Hauthem maakte voor het eerst kennis met viool onder het toeziend oog van docente Kaat De Cock aan de Academie De Kunstbrug te Gentbrugge. Na enkele jaren ging ze viool en altviool combineren en werd ze steeds meer geïntrigeerd door de donkere klankkleur van de altviool. Voor beide instrumenten studeerde ze met grootste onderscheiding af aan de academie, waarna ze besloot verder te studeren aan het Conservatorium van Maastricht bij Marc Tooten. Hierna vervolledigde ze haar bachelor bij Leo De Neve aan het conservatorium van Antwerpen en haalde ze haar master bij Tony Nys aan het Brusselse conservatorium.

Na aanvoerder te zijn geweest in het Nationaal Jeugdorkest van Nederland en deel te hebben uitgemaakt van het Gustav Mahler Jugendorchester, speelt ze sinds enkele jaren als freelancer in verschillende Belgische orkesten zoals Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic en het orkest van De Munt-La Monnaie.

Ze maakt deel uit van het Firgun ensemble.Karin Broeckhove Ibarra

Cello 

 

Karin Broeckhove (°04-08-1997) begon met cello op zevenjarige leeftijd. Ze volgde les in de Kunstacademie van Gent bij Lieven Baert, bij wie ze tot haar achttien jaar les volgde. Op negenjarige leeftijd nam ze deel aan haar eerste wedstrijd als jong solist. Met een grote onderscheiding werd ze Vlaams kampioen VLAMO in haar categorie. Ze nam een tweede maal deel aan dezelfde competitie op veertienjarige leeftijd en behaalde toen de tweede plaats met grootste onderscheiding. Karin is sinds 2018 lid van het Youth Orchestra Flanders waar ze vanaf dit seizoen de cellosectie aanvoert. Ook is ze lid van het Firgun Ensemble. Ze beperkt zich niet alleen tot klassieke muziek; ze is sinds 2017 lid van de band Le Manou, het project van Manou Maerten. De groep heeft reeds opgetreden in onder meer de Botanique, Ancienne Belgique en Trix.
Karin volgde twee jaar les aan het Conservatorium van Gent bij Judith Ermert. Momenteel studeert ze bij Justus Grimm aan het Conservatorium van Antwerpen waar ze ook de lerarenopleiding opneemt in haar studies. Ze heeft lessen en masterclasses bijgewoond van onder andere Ilja Laporev, Gustav Rivinius, Denis Severin, Tom Landschoot, Benjamin Glorieux en Olsi Leka.