Over ons

Firgun Ensemble

Het Firgun Ensemble is een Belgische kamermuziekgroep bestaande uit Emile Souvagie (klarinet), Ludovic Bataillie (viool), Ciska Vandelanotte (viool), Lotte Stuyck (altviool) en Fien Van Damme (cello). Het ensemble is ontstaan in het voorjaar van 2017 uit studenten maar vooral ook vrienden van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel.

 

Ze specialiseren zich in het repertoire voor klarinet en strijkkwartet. Firgun wordt intensief gecoacht door Guy Danel, Tony Nys (Malibran Quartet) en France Springuel. Verder volgden ze reeds lessen bij Etienne Siebens, Benjamin Dieltjens, Peter Merckx (HERMESensemble), Erik Schumann (Schumann Quartet), Wouter Vossen (Storioni Trio) en Natalie Lefèvre (Oxalys). In januari 2018 schreven ze de eerste prijs van het Storioni Willem Twee Concours op hun naam samen met de publieksprijs. Als bekroning hiervoor werd het Firgun Ensemble uitgenodigd door NPO Radio 4 om hun radiodebuut te maken vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Het Firgun Ensemble werd sindsdien een graag gezien gast op internationale podia.  Zo traden ze reeds op tijdens het prestigieuze Grachtenfestival in Amsterdam, het Arte Amanti Festival in Vlaanderen en de NJO Muziekzome. Ze speelden recitals in Muziekgebouw Eindhoven, Podium Klassiek Eindhoven, De Singel Antwerpen, Muziekinstrumentenmuseum Brussel, ... Het Firgun Ensemble is ook verbonden aan de Nederlandse organistie Kusnt in de Kamer, waar ze 10-tallen concerten spelen in unieke huiskamers in Nederland.


Onze klarinetist Emile Souvagie gaat in het seizoen 2019-2020 voor een jaar op Erasmus naar Stockholm. Naast de reeds geplande concerten met het klarinetkwintet, zullen we ons komend seizoen toeleggen op het kamermuziekrepertoire voor strijkkwintet met twee cello's. Hiervoor zal celliste Karin Ibarra Broeckhove ons vervoegen. 

 

'Firgun' is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’.

Emile Souvagie

Klarinet


Emile Souvagie (°1999) begon met klarinet aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst bij Angélique Steenhaut. Hij volmaakte zijn middelbare studies aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut bij Greet Severens. In 2019 behaalde hij zijn bachelordiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel met grote onderscheiding in de klas van Benjamin Dieltjens. Momenteel studeert hij aan de Kungliga Musikhögskolan in Stockholm bij Hermann Stefánsson. Hij was reeds winnaar van de ‘BeNeLux Clarinet Competition 2014 Gent’ in zijn categorie en finalist van de ‘Young Belgian Talent-wedstrijd 2015’ in Bozar. Masterclasses volgde hij over heel Europa bij o.a. Andreas Sundén, Harri Mäki, Charles Neidich, Christian Stene, John Kruse, Yehuda Gilad, Patrick Messina en Philippe Berrod. Hij deed reeds orkestervaring op bij het Antwerp Symphony Orchestra, Lumen Symphonicum, Frascati Symphonic en op historische klarinetten bij Capriola Di Gioia. In kamermuziekverband werd hij met zijn Trio de Staël (klarinet-cello-piano) uitgenodigd het Koninklijk Conservatorium van Brussel te vertegenwoordigen op de ‘European Chamber Music Academy 2019’ in Leipzig. Verder is hij stichtend lid van het Firgun Ensemble. Met deze kamermuziekgroep (klarinet en strijkkwartet) werd hij de winnaar van de eerste prijs en de publieksprijs op het ‘Storioni Willem Twee Concours 2018’ in ’s Hertogenbosch. Dit gaf hen de kans een opname voor NPO Radio 4 te maken, live vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Ludovic Bataillie

Viool


Ludovic Bataillie (°29-07-1995) begon op 4-jarige leeftijd met viool te spelen. Zijn eerste lessen kreeg hij aan de academie voor Podiumkunsten in Gent bij Anne Pas. Daar studeerde hij af in 2013 met grootste onderscheiding. Vervolgens studeerde hij aan het conservatorium van Antwerpen bij Guido De Neve. In 2018 behaalde hij zijn masterdiploma met grote onderscheiding. Ludovic volgde reeds verschillende masterclasses bij o.a. Julia Fischer, Pavel Vernikov, Sergey Ostrovsky Jan Talich, Ning Kam en Alexei Moshkov. Ook nam hij al met succes mee aan verschillende wedstrijden: In 2008 werd hij met zijn broer en pianist Florestan Bataillie laureaat van Music Live en kon zo een concertreis ondernemen in Zagreb (Kroatië). Ook werd hij laureaat van de Belfius Classics in 2013, won hij de eerste prijs in de Vlamo wedstrijd in 2010 en werd tweede in de VTB-VAB wedstrijd in 2007. In januari 2018 won hij met het Firgun ensemble de eerste prijs én de publieksprijs op het Storioni Willem Twee Concours in Nederland. Als kamermuzikant is Ludovic verbonden aan drie ensembles. Hij is de eerste violist van het Firgun Ensemble, met zijn broer Florestan vormt hij het duo Adelfoi, en als tweede violist speelt hij in het Desguin strijkkwartet. Ludovic houdt er ook van om buiten de lijntjes van de klassieke muziek te kleuren: zo nam hij in 2016 een plaat op met de Gentse indie-pop band Ides Moon en was hij in het najaar van 2016 concertmeester van de productie Zwanemans, een samenwerking tussen HETPALEIS en De Vlaamse Opera. Als orkestmuzikant kon Ludovic ervaring opdoen bij het Nationaal Jeugdorkest Nederland, waarmee hij in 2017 een concertreis ondernam doorheen Nederland en Roemenië.

Ciska Vandelanotte

Viool

 

Ciska Vandelanotte (°1995) begon via de Suzuki methode viool te spelen op 10-jarige leeftijd bij Marijke van Riel. Vervolgens volgde ze les bij Filip Suys aan de muziekschool van Gentbrugge en als voorbereidingsjaar op het conservatorium volgde ze een jaar privéles bij Jolente De Maeyer. Ciska behaalde haar bachelor diploma in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Tatiana Samouil. Ze behaalde haar Master in de Muziek in het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Yossif Ivanov. Ze vervolmaakt haar studies voor de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) die ze volgt aan het KISP te Gent. Ze volgde al masterclasses bij Alexei Moshkov, Eric Sluys, Frédéric d'Ursel en Marina Chiche. Ciska werd tijdens haar studies geselecteerd als orkest academicus waardoor ze concerten meespeelde bij het Nationaal Orkest van België en Antwerp Symphony Orchestra. In deze orkesten werkt ze nu als vaste vervanger. Daarnaast is ze ook vaste vervanger bij het Residentie Orkest Den Haag.  Verder is ze vast lid bij het orkest Casco Phil en bij het Euregio Kamerorkest. Ze speelde tot vorig jaar in het strijkersensemble Young Belgian Strings.  Naast het orkestwerk engageert ze zich ook voor 2 kamermuziekgroepen. Met Another String Quartet speelde ze samen met Tourist LeMC voor een uitverkochte Lotto Arena en Paradiso Amsterdam. Dit jaar speelt ASQ mee met de theatershow ‘Aangenaam, ik ben Ish’ van Ish Ait Hamou. Het kwartet werkte ook samen met Bazart en Ivy Falls in de studio. Ciska is ook violist bij het Firgun Ensemble waarmee ze de eerste prijs wonnen tijdens het Storioni Willem II concours 2018 in Nederland. Ciska speelt op een viool gebouwd door de Brusselse luthier Thomas Meuwissen. Dit instrument heeft ze in bruikleen van een anonieme mecenas. 

Lotte Stuyck 

Altviool


Lotte Stuyck (°3-3-1994) startte op 8-jarige leeftijd met altviool bij Katrin Smedts op de GAMW in Brasschaat. Nadat ze met grootste onderscheiding afstudeerde aan de muziekacademie, vervolgde ze haar opleiding altviool aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Leo de Neve. Ze nam reeds deel aan masterclasses van Gérard Caussé, Máté Szücs, Juliette Danel, Guy Ben Ziony, Spiegel String Quartet, Luigi Vecchioni, Vaclav Remes, Peter Manning en Antje Weithaas. Gedurende haar studies aan het conservatorium deed ze ervaring op in deOrkestacademie (ism deFilharmonie) en deed ze stage in de Vlaamse Opera en deFilharmonie. In 2017 voltooide ze haar master altviool en 2018 de specifieke lerarenopleiding, beide met grote onderscheiding. Momenteel is ze als leerkracht altviool actief in de SAMW Ekeren en JheMelA in Brasschaat. Ze speelt ook als vaste altvioliste in het orkest La Passione en Antwerpen Camerata. Daarnaast speelt ze freelance bij verschillende orkesten, waaronder het Belgian National

Orchestra. In de kamermuziek is ze actief als altvioliste van het Firgun Ensemble en het Helix String Quartet. Ook buiten de klassieke muziekwereld speelde ze reeds mee in verschillende producties en opnames, o.a. met Not The Beatles, Nevada Fellow en Ruben Focketyn. Daarnaast vertolkte ze reeds verschillende solo’s met orkest, waaronder de wereldcreatie ALTernatie voor 2 altviolen en strijkorkest van B. Buckinx. Daarnaast is ze laureate van de Dexia Classics 2011 en

won ze de Ernest Van der Eykenprijs voor altviool 2015.

Fien Van Damme

Cello


Fien Van Damme (°15-06-1996) begon op 9 jarige leeftijd met cello. Ze groeide op in Ekeren, waar ze in de Academie in 2002 haar muziekstudies aanvatte. In 2014 studeerde ze af met grootste onderscheiding en prijs voor meest actieve leerling van de academie. Vanaf 2014 studeert ze in de klas van Justus Grimm aan het conservatorium van Antwerpen waar ze in 2017 haar Bachelor diploma behaalde, en nu haar masteropleiding volgt. Ze speelde mee in verschillende jeugd en semiprofessionele orkesten, zoals Euregio, Jeugd en Muziek Orkest Antwerpen, het BAM-orkest, en NJO(Nationaal jeugd Orkest), en volgde verscheidene masterclasses bij o.a. Gautier Capuçon en Istvan Varga en Martti Rousi. Verder is ze actief bezig met kamermuziek, en heeft ze zo een vast cello duo Finga, strijkkwartet‘Hestia’ en het klarinetkwintet ‘Firgun Ensemble’. Ze heeft al verscheidene studio-jobs gedaan en speelde als freelance mee met Pop en Jazz projecten.In 2014 werd ze laureaat in de Belfius Wedstrijd, en in 2018 behaalde ze met het Firgun Ensemble de eerste prijs en de publieksprijs van de‘Storioni Willem Twee Concours 2018’.

Karin Broeckhove Ibarra

Cello 

 

Karin Broeckhove (°04-08-1997) begon met cello op zevenjarige leeftijd. Ze volgde les in het MAGOmuziekacademie te Gent bij Lieven Baert, bij wie ze tot haar achttien jaar les volgde. Op achtjarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders en zus voor een jaar naar Mexico, waar ze les volgde bij Cástulo Cónde. Op negenjarige leeftijd nam ze deel aan haar eerste wedstrijd als jong solist. Met een grote onderscheiding werd ze Vlaams kampioen VLAMO in haar categorie. Ze nam een tweede maal deel aan dezelfde competitie op veertienjarige leeftijd en behaalde toen de tweede plaats met grootste onderscheiding. Vaak deelt ze het podium met haar zus, Noreen Broeckhove (piano) en mama, Claudia Ibarra (viool). Samen vormen ze het trio Mesties. Karin beperkt haar niet alleen tot klassieke muziek en is sinds 2017 lid van de band Le Manou, het project van Manou Maerten. De band heeft al opgetreden in

onder meer de Botanique, Ancienne Belgique en Trix. Karin volgde twee jaar les aan het Conservatorium van Gent bij Judith Ermert. Momenteel studeert ze aan het Conservatorium van Antwerpen bij Justus Grimm. Ze heeft lessen en masterclasses

bijgewoond van Ilja Laporev, Tom Landschoot, Benjamin Glorieux en Olsi Leka. In het schooljaar 2018-2019 verving ze Fien Van Damme in het Firgun Ensemble. 

© Copyright. All Rights Reserved.

                                 © Pull & Over Photographs