Over ons

"Wat indruk maakt als je naar het Firgun ensemble luistert, is de klankcohesie. De balans tussen de strijkers en de klarinet zijn indrukwekkend. Ze musiceren bovendien met een onberispelijke ritmische nauwkeurigheid en juistheid. Het Firgun Ensemble bestaat uit vijf mooie mensen, volwassen en genereus." Musiq3


Biografie


Het Firgun Ensemble is een ensemble bestaande uit Jeroen Vrancken (klarinet), Ludovic Bataillie (viool), Ciska Vandelanotte (viool), Audinga Musteikyté (altviool) en Karin Broeckhove Ibarra (cello). Ze specialiseren zich in het repertoire dat geschreven is voor klarinet en strijkkwartet. Het ensemble is ontstaan in het voorjaar van 2017 uit studenten, maar vooral ook vrienden van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. Na intensieve coaching bij onder meer Gilles Millet (Danel kwartet), Amy Norrington (Oxalys), Tony Nys  (Malibran Quartet), Erik Schumann (Schumann Quartet), Wouter Vossen (Storioni Trio), Karel Steylaerts (Trio Fenix) en Nicola Boud specialiseren ze zich momenteel aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) te Amsterdam en het Orpheus Instituut te Gent.

 

Het Firgun Ensemble viel meerdere malen internationaal in de prijzen: 

In januari 2018 schreven ze de eerste prijs van het Nederlandse Storioni Willem Twee Concours op hun naam, samen met de publieksprijs. Als bekroning hiervoor werden ze uitgenodigd door NPO Radio 4 om hun radiodebuut te maken vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. 

 

In 2022 won Firgun de Supernova competitie in eigen land, georganiseerd door het Klarafestival. Hierdoor deden ze in het seizoen ‘22-’23 een tournee langs tal van Belgische kamermuziekpodia. In januari 2024 namen ze een CD op in samenwerking met Klara en Kunstenpunt voor het project Fingerprints. Hierbij werd aan Belgische componisten gevraagd om een kort werk, een vingerafdruk, voor het ensemble te schrijven. Het eindresultaat is binnenkort te horen! 

 

Intussen zijn ze een graag geziene gast op tal van internationale podia.  Zo traden ze reeds op tijdens het prestigieuze Grachtenfestival in Amsterdam, het Arte Amanti Festival en de NJO Muziekzomer. Ze speelden recitals in Muziekgebouw Eindhoven, de Toonzaal 's Hertogenbosch, Podium Klassiek Eindhoven, De Singel in Antwerpen en het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Verder waren ze reeds te horen op Klara, Musiq'3 en NPO Radio 4. Het Firgun Ensemble is verbonden aan de Nederlandse organisatie Kunst in de Kamer.

 

'Firgun' is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’.


Jeroen Vrancken

Na de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut te hebben afgerond bij Greet Severens startte Jeroen (°1992) in Luca School of Arts zijn bacheloropleiding bij Eddy Vanoosthuyse in 2010. In 2015 behaalde hij met grootste onderscheiding 'Cum Laude' zijn masterdiploma te Maastricht bij Roeland Hendrikx. Hierna specialiseerde Jeroen zich verder aan de Norwegian Academy of Music te Oslo waar hij onderwezen werd door Björn Nyman.
Jeroen nam deel aan verschillende nationale en internationale wedstrijden. Hij werd onder meer laureaat van Marnix Factor Lokeren, Nationale Klarinetwedstrijd Gent en behaalde in 2010 twee maal een eerste prijs bij Dexia Classics, zowel voor zijn solodeelname als voor kamermuziek. In 2015, na de Belgische voorronde gewonnen te hebben, mocht Jeroen België vertegenwoordigen op de Europese finale van de Lions European Musical Competition te Augsburg.
Hij werd onder meer uitgenodigd voor internationale wedstrijden als ‘Concours Debussy’ te Parijs en werd in 2014 semi-finalist van de ‘Internationaler Aeolus Bläserwettbewerb’ te Düsseldorf.
In 2015 werd Jeroen door de stichting Edmond Hustinx de Henriëtte Hustinxprijs toegekend vanwege "zijn excellente studentenloopbaan en beloftevolle toekomst".
Jeroen concerteert als freelance musicus regelmatig met verschillende orkesten & ensembles in binnen- en buitenland. Hij was onder meer te horen in het orkest van Opera Ballet Vlaanderen, het Nationaal orkest van België, Antwerp Symphony Orchestra, Norwegian Radio Orchestra (KORK), I Solisti & Symfonieorkest Vlaanderen.
Sinds 2019 is Jeroen vast lid van de Koninkijke Muziekkapel van de Gidsen.

Ludovic Bataillie

Ludovic Bataillie (°29-07-1995) begon op 4-jarige leeftijd met viool te spelen. Zijn eerste lessen kreeg hij aan de academie voor Podiumkunsten in Gent bij Anne Pas. Daar studeerde hij af in 2013 met grootste onderscheiding. Vervolgens studeerde hij aan het conservatorium van Antwerpen bij Guido De Neve. In 2018 behaalde hij zijn masterdiploma met grote onderscheiding. Ludovic volgde reeds verschillende masterclasses bij o.a. Julia Fischer, Pavel Vernikov, Sergey Ostrovsky, Jan Talich, Ning Kam en Alexei Moshkov. Met succes nam Ludovic deel aan verschillende competities: In 2008 werd hij met zijn broer en pianist Florestan Bataillie laureaat van Music Live en kon zo een concertreis ondernemen in Zagreb (Kroatië). In 2010 won hij de eerste prijs tijdens de Vlamo wedstrijd en in 2013 werd hij laureaat van de Belfius wedstrijd. In  2018 won hij met het Firgun ensemble de eerste prijs én de publieksprijs tijdens het Storioni Willem Twee Concours in Nederland en in 2020 won hij met het Desguin kwartet de Supernova competitie, georganiseerd door Klara en diverse partners. Naast de hoofdprijs wonnen ze ook de publieksprijs. Als kamermuzikant is Ludovic verbonden aan drie ensembles. Hij is de eerste violist van het Firgun Ensemble, met zijn broer Florestan vormt hij het duo Adelfoi, en als tweede violist speelt hij in het Desguin strijkkwartet.


Ciska Vandelanotte

Ciska Vandelanotte (°1995) begon via de Suzuki methode viool te spelen op 10-jarige leeftijd bij Marijke van Riel. Vervolgens volgde ze les bij Filip Suys aan de muziekschool van Gentbrugge en als voorbereidingsjaar op het conservatorium volgde ze les bij Jolente De Maeyer. Ciska behaalde haar bachelor diploma in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Tatiana Samouil en haar Master dipoma in de Muziek in het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Yossif Ivanov. Ze behaalde haar diploma Specifieke Lerarenopleiding (SLO) en geeft nu vioolles in de academie MAAK te Knokke-Heist. Ciska werd tijdens haar studies geselecteerd als academist van het Nationaal Orkest van België en het Antwerp Symphony Orchestra. In deze orkesten en het Residentie Orkest in Den Haag werkte ze als freelance vervanger.  Ze volgde reeds masterclasses bij Alexei Moshkov, Eric Sluys, Frédéric d'Ursel en Marina Chiche. In het verleden speelde ze in het strijkersensemble Young Belgian Strings waarmee ze met grote solisten kon samenspelen zoals Lorenzo Gatto, Julien Libeer, Camille Thomas, Marie Hallynck en Jef Neve.  Naast het orkestwerk engageert ze zich ook voor 2 kamermuziekgroepen. Met Another String Quartet speelde ze samen met Tourist LeMC voor een uitverkochte Lotto Arena en Paradiso Amsterdam, tourde ze met de theatervoorstelling 'Aangenaam ik ben Ish' met Ish Aït Hamou en werkte ze reeds in de studio met Bazart en Ivy Falls. Ciska is ook violist bij het Firgun Ensemble waarmee ze de eerste prijs wonnen tijdens het Storioni Willem II concours 2018 in Nederland. Ze is sinds februari 2022 vaste 2e violiste bij het Antwerp Symphony orchestra.



Audinga Musteikyté

Audinga is een Litouwse altvioliste die in Antwerpen woont.
Geboren in Vilnius in 1996, begon ze op 7-jarige leeftijd viool te spelen aan de
M. K. Čiurlionis School of Arts en stapte later over op altviool,
waar ze studeerde in de klas van Tomas Savickas. Ze nam deel aan verschillende nationale wedstrijden en speelde solo met het Sint Christoffel Kamerorkest.
In 2015 begon Audinga haar studie in het buitenland, aan het Conservatorium van Amsterdam, in de klas van Sven Arne Tepl en Marjolein Dispa - Knaven, waar ze de

bachelor en master afrondde. Ze kreeg les van Nobuko Imai, Tabea Zimmermann, Jurgen Kussmaul, Daniel Palmizio, Matthias Buchholz, Andreas Willwohl, Veit
Hertenstein, Boris Faust en Jonė Kaliūnaitė. Audinga speelde in het Nationaal Jeugdorkest van Nederland (NJO), Nationaal Jeugdorkest van Spanje (JONDE) en het European Union Youth Orchestra (EUYO), waar ze werd gekozen tot eerste solist van de altvioolsectie. In het seizoen 22/23 was ze academiste bij het Antwerp Symphony Orkest. Ze heeft opgetreden met orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest, Orchestra Phion en Antwerp Symphony Orchestra en ze
speelt graag in verschillende kamermuziekensembles.


Karin Broeckhove Ibarra

Karin Broeckhove (°1997) begon met cello op zevenjarige leeftijd. Ze volgde les in de Kunstacademie van Gent bij Lieven Baert, bij wie ze tot haar achttien jaar les volgde.

Ze volgde twee jaar les aan het Conservatorium van Gent bij Judith Ermert. Ze vervolgde haar studies bij Justus Grimm aan het Conservatorium van Antwerpen waar ze in 2022 afstudeerde.

Karin is sinds 2018 lid van het Youth Orchestra Flanders waar ze in het seizoen van 2020-2021 en 2021-2022 aanvoerder was van de cellosectie. In het voorjaar van 2021 werd Karin geselecteerd als ‘Highly commended player’ van de audities voor het EUYO 2021. Ze was tijdens haar studies academist bij De Munt en het Belgian National Orchestra. Momenteel freelancet Karin in verschillende orkesten in België waaronder Brussels Philharmonic, Symfonieorkest Vlaanderen en Casco Phil.

Naast het Firgun Ensemble is ze met Sarah Bayens en Maxime De Petter ook lid van het project Trio Fenix+ waarbij Shirly Laub, Tony Nys en Karel Steylaerts hun uitnodigden om met hen het repertoire voor strijksextet te ontdekken en samen het podium te delen.